Dik door interne dialogen?

Herken je dat? Je werkt hard, hebt vandaag best wat bereikt en toch vallen je de taken die je hebt laten liggen of die nog niet af zijn het meest op. Misschien stoor je je aan die kleinigheden die niet goed gingen, terwijl je voor 98% goed werk hebt geleverd. Dan zijn je interne criticus, perfectionist en controleur weer aan het woord. Een krachtig en machtig trio, die vooral jou beoordelen en zelfs veroordelen: “Je hebt het niet goed gedaan, het kan beter”. Mogelijk hebben ze je al jaren in de greep. Dat is niet fijn, want ze bederven je eigenwaarde, zelfvertrouwen en plezier en levensgeluk. Ze zijn belangrijk, maar zijn doorgeslagen en je hebt ze onbewust te veel macht gegeven.

Eén van de mogelijke gevolgen van dit machtige trio kan zijn, dat je die interne stemmen en dat nare gevoel probeert te dempen met een verslavend gedrag, zoals drinken en/of eten of roken. Je doet dat niet bewust, maar die interne negatieve stemmen zijn vaak wel de trigger. Zo heb je plotseling enorme trek in chocola. Je neemt je voor om maar 1 stukje te nemen, maar prompt neem je een 2e, 3e of 4e stukje. En dan is er die interne stem: “Nou het maakt nu toch niets meer uit, je hebt nou toch al gezondigd, neem nog maar zo’n lekker stukje, je hebt het verdiend.” Dan eet je de hele reep en misschien zelfs wel een tweede of derde reep er helemaal achteraan, totdat je helemaal overvol zit. Je ervaart dit mogelijk met chocola, koek, chips of kaas of iets dergelijks.

Het plezierige gevoel dat je eerst had door het kauwen en die lekkere smaak, maakt al gauw plaats voor een rotgevoel. Je hebt je weer laten verleiden. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen zakken tot een dieptepunt, zeker op het moment dat die onvermijdelijke energiedip door dit snoepen toeslaat. Helaas is dit waarschijnlijk een terugkerend patroon, waardoor je veel meer suikers en vettigheid binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je lichaam doet wat het moet doen en verwerkt het zo goed en zo kwaad als het gaat en slaat het op in je geleidelijk uitdijende vetreserves. Je wordt dikker en dat is nou net niet wat je wilt.

Hoe kan je dit nu stoppen?

Je denkt misschien dat de oplossing is om al dat lekkers (chocolade, chips, kaas en dergelijke) maar niet in huis te halen om zo de verleiding te weerstaan. Mogelijk helpt dat wat. Maar dat is symptoombestrijding en je kan makkelijk iets anders vinden om te eten ter vervanging.

Pak de oorzaak beet, die negatieve interne stemmen. Stop met jezelf te beoordelen en te veroordelen. Neutraliseer die negatieve interne stemmen en buig ze om. Als je jouw interne dialoog verandert van negatief naar positief, dan zal je merken dat je weer blij en trots op jezelf wordt. En je neiging om je emoties te dempen met emotioneel eten lost dan op.

Waardeer, respecteer en erken je zelf en geef jezelf complimenten voor de stappen die je zet. En als jij zelf je grootste supporter en Cheerleader bent, dan zal je merken dat je leven er veel fijner uitziet en alles meer en makkelijker stroomt, op een manier die bij jou past.

Schrijf in het commentaar wat jij tegen jezelf zegt om je negatieve interne stemmen te neutraliseren en om te buigen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *