Feest eten en beloningseten….

Als je iets te vieren hebt, laat je je lichaam dan ook mee vieren?

In mijn blog over troost eten: “Snoepje erop?”, gaat het over de sterk ingesleten gewoonte om je te troosten met eten en de kwalijke gevolgen ervan. Zie: https://wordslankblijfslank.nl/blog/snoepje-erop/

Wat doe jij echter als er iets te vieren valt of bij feestdagen en vakanties?

Eén van de reacties op de blog “Snoepje erop?”, kwam van Saskia. Zij had meteen de associatie met iets wat in Nederland heel gebruikelijk is… dat alles wat we willen vieren en gedenken, van feestdagen tot verjaardagen, van successen tot bedrijfsborrels…. het wordt allemaal gedaan met zoet, zout of vet eten en zoet of alcoholisch drinken.

Herken je dit lijstje?

Rijexamen gehaald? Taart eten!
Verjaardag vieren? Gebak eten!
Succes behaald? Wijn of champagne schenken!
Sinterklaas: pepernoten, schuimpjes, strooigoed, taaitaai, marsepein, borstplaat, chocola
Pasen: paasstol, chocoladehazen, boterlammetjes,
Kerst: kerstbrood, kerststerren, kransjes, glühwein
Oud Nieuw: oliebollen, appelflappen, champagne, borrelhapjes
Examen gehaald: alcohol, snacks, chips, taart
Bedrijfsborrel einde van de week: alcohol, bitterballen, kaas, vlammetjes

Dit is hoogstwaarschijnlijk ook voor jou zo’n herkenbare lijst van eten, snoepen en drinken. En het is één van die andere ingesleten gewoontes en geloofsovertuigingen dat dit zo hoort en die je van kinds af aan zijn ingeprent.

Er is niks mis mee om successen en feestdagen te vieren. Natuurlijk bij voorkeur met gezonde minder zoete, zoute en vette alternatieven. En als je dan toch wat minder gezond snoept en eet, is dat ook niet zo erg, mits je dat beperkt en met aandacht en goed kauwen nuttigt. En die extra taartjes, als eten nuttigt.

Zodra echter dit extra erbij komt, bovenop je maaltijden, dan eet je veel te veel. Je spijsvertering wordt dan overbelast, met nare gevolgen. Eerst die energie drain, je feeststemming slaat om in mineur of humeurigheid, als het al niet door slaat in geïrriteerdheid. En je lichaam kan niets anders doen dan al dat extra weer opslaan in de vetreserves. Heb je dat niet al eerder ervaren die extra kilo’s na de vakantie en feestdagen?

Een kwalijk, schadelijk en zelfs desastreus effect kan feest en beloningseten hebben als je jezelf vrijwel dagelijks ‘beloont’ met zoete, zoute, vette  ‘traktaties’ als beloning voor jezelf voor de activiteiten die je hebt afgerond en als prestaties bestempeld.

Een gezond en krachtiger alternatief is om even te gaan zitten, trots en blij te zijn op jezelf en jouw kracht anker op te laden.

Welke gezonde alternatieven kan je bedenken waarmee je jezelf kan trakteren of belonen? Deel ze in het commentaarveld hieronder en geniet van je gezonde leven.

 

Eén reactie

  1. Gaaf artikel, Geert. Dit geeft voor mij precies een terugkerend dilemma voor mij weer. Beloningseten in mijn persoonlijke leven heb ik zelf in de hand… Dat kan ik vervangen door iets dat meer vervulling en blijdschap geeft, zoals bewust genieten van kopje thee op mijn dakterras zonder afleiding om me heen. Maar, bij die feestdagen, bij anderen, bij feestjes, vind ik toch echt lastiger. Minder eten lukt me prima. Maar om alle hapjes aan me voorbij te laten gaan, dat lukt nu ook weer niet altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *