Stress, stress, stress, stress, stress…

Stress is zo “gewoon” geworden dat je waarschijnlijk niet meer bewust bent van de enorme negatieve impact die stress heeft op je dagelijks leven, je gezondheid en gewicht. Door de hoge (werk) druk die je omgeving en je jezelf oplegt, slaap je mogelijk slecht, ben je regelmatig aan het piekeren of hoor je die interne stem, die jou afwijst en afkeurt en ervaar je spanning, stress, gejaagdheid en ben je mogelijk snel prikkelbaar, heb je een kort lontje.

Je moet ook zoveel en verwacht ook zoveel van jezelf, waardoor je altijd maar bezig bent. Met chronische stress tot gevolg. Waar zijn die momenten even voor jezelf, even ontspannen?

Is jouw stress nog wel functioneel?

Stress is een reactie op een gevaarlijke, bedreigende situatie. Het brengt via allerlei hormonen en lichaamseigen biochemische stofjes het lichaam in een hoge staat van alertheid, klaar om te vechten of te vluchten. Vroeger was dat functioneel als we voor ons leven moesten rennen met een sabeltandtijger achter ons aan of om ons te verweren tegen struikrovers. En bij een goede afloop zakte de stress ook snel weer weg.

Nu hebben we vaak stress om mentale en emotionele redenen en is die bij de meesten van ons chronisch geworden en waarschijnlijk ook bij jou. Die chronische stress, zo vaak, zoveel, en zo intens is mogelijk al “gewoon” voor je geworden. Misschien ben je zelfs, verslaafd aan stress, aan die hoge hoeveelheden aan adrenaline en cortisol.

Het effect is echter desastreus voor je vitaliteit, je gezondheid en je gewicht. Je bent vrijwel continu uit balans en presteert veel minder dan je zou kunnen. Al denk je en vind je dat je het best goed doet.

En wat maakt nou dat je zwaarder en dikker wordt door stress?

We hebben in Nederland niet voor niets een gezegde: “Maak je niet dik”, voor als we ons ergens druk over maken. Stress en piekeren brengt je lichaam in een hoge staat van paraatheid, klaar om te vechten om te vluchten. Daarvoor worden andere lichaamsfuncties, zoals je spijsvertering op een laag pitje gezet. De schildklier wordt vertraagd en je cortisolgehalte wordt verhoogd.

Door zo vaak en zoveel stress toe te laten in je leven, leef je met een chronisch verhoogd cortisolniveau. Dat verhoogt je eetlust, je wil vaker en meer eten. En je hebt vooral trek in veel zoetigheid, suikerrijke of vette producten. En je merkt minder goed dat je vol zit. Cortisol zorgt er ook voor dat vetten makkelijk worden opgeslagen, vooral rondom je buik. Je krijgt of hebt inmiddels al de gewoonte om stress en stressvolle situaties te onderdrukken met eten, met veel eten en met ongezonde zoete of vette snacks of ook door alcohol of roken.

Je wordt gemakzuchtiger, je laat gezonde gewoontes varen voor fastfood en snacken of op de bank ploffen met bijvoorbeeld chips. Door dit alles slaap je slechter en raak je chronisch vermoeid, al is dat mogelijk ook “gewoon” voor je geworden.

Die chronische stress ondermijnt zo je goede intenties voor een gezonde vitale leefstijl. Als je de oorzaken van je (chronische) stress niet beetpakt en op een effectieve wijze je stress vermindert en voorkomt, dan blijf je met je vermoeidheid en overgewicht worstelen. Hoe goed je ook je best doet. Je wilskracht is daarvoor gewoonweg niet sterk genoeg voor en wordt telkens overruled door de inmiddels tot gewoonte geworden ongezonde leefstijl.

Mijn advies is daarom: doe wat aan je stress.

Geef hier beneden aan wat jij kan doen om je (werk) druk te verminderen. En wat jouw manier is om te ont-stressen en tot rust te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *