Waar is jouw lievelingseten gebleven?

Wat is jouw lievelingseten? Het eten waar je echt even voor gaat zitten om van te genieten?

Ik vind goede tiramisu goddelijk smaken en kan daar enorm van genieten. Het doet er even niet toe dat het niet het gezondst is. Een paar keer per jaar komt die tiramisu bij mij op het bord. En dan wil ik daar ook ten volle van genieten.

Maar mogelijk heb jij dit ook meegemaakt: Je geniet van die eerste paar happen en voordat je het in de gaten hebt is je bord LEEG en je lievelingseten verdwenen! En als je mazzel hebt ontdek je bij de laatste stukjes of hapjes dat het bijna op is. En ga je extra lang kauwen om nog even te kunnen genieten, alsof dit het allerlaatste is dat je ooit nog zal eten.

Waar is het leeuwendeel van jouw lievelingseten nou eigenlijk gebleven? Behalve dat je er niet van genoten hebt, is er nog iets anders gebeurd. Iets wat hoogstwaarschijnlijk heel “normaal” voor je is. Zo “normaal” dat je het helemaal niet beseft. En dat is bepaald niet gezond. Dat kan zelfs één van de redenen van overgewicht of slechte conditie zijn. Je eet namelijk zonder echte aandacht voor je eten. Terwijl je eet laat je je afleiden, veelal door je telefoon, tablet, tv of pc.

Met het gevolg dat je veelal te snel eet, te weinig kauwt, te grote brokken doorslikt die onvoldoende speeksel en enzymen uit je mond bevatten. Hierdoor wordt je spijsvertering zwaar belast en omdat je hoogstwaarschijnlijk het signaal van je maag “ik zit vol” ook niet meer opmerkt, eet je teveel en overbelast je jouw hele systeem.

Wat kan je doen om dit te voorkomen en echt te genieten van je eten? Voor mij is eten echt een moment voor mezelf en mijn lijf. Een waardevol ritueel waarmee ik waardering heb voor het eten, mezelf en mijn lijf en daar laat ik niets tussen komen.

Hoe ziet jouw eetritueel eruit? Deel het in het commentaarveld hieronder. En geniet altijd ten volle van je eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *