Werken affirmaties eigenlijk wel echt?

Je herkent dit vast wel. Je wilt positieve veranderingen in je leven brengen, waardoor je je beter en blijer voelt. Zo wil je slanker en vitaler zijn of wil je nou eindelijk weleens af van die faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen. Waarschijnlijk heb je al verschillende positieve affirmaties gebruikt en voel je je hierdoor al wat beter. Zoals bijvoorbeeld “Ik ben slank en vitaal”. Maar is er na al die jaren werkelijk iets veranderd?

Affirmaties worden beschouwd als uitstekende manieren om interne negatieve dialogen en negatieve gewoontes om te zetten naar positieve gedachten en positieve gewoontes. Zelfs al heb je alle goed bedoelde aanwijzingen voor de beste affirmaties toegepast, is het je toch nog niet gelukt.

Mogelijk ben je aan je zelf gaan twijfelen: “Doe ik het wel goed? Moet ik meer mijn best doen en meer zelf discipline opbrengen om die affirmaties te laten werken?” Want wat je hebt geleerd en gelezen over affirmaties, ze lijken het ei van Columbus te zijn.

Is dat wel zo?
Als die 100 duizenden sites met geld, welvaart en overvloed affirmaties (money, wealth and abundance attraction affirmations), gelijk zouden hebben, dan hadden we allemaal al lang een ander en welvarender leven aangetrokken en gemanifesteerd.

Misschien zit het in meer herhalingen denk je dan en moet je gewoon meer doorzetten. Want herhalingen lijken een belangrijke sleutel te zijn. Wat denk je hoe vaak moet je die geld, welvaart en overvloed affirmaties of je “Ik ben slank en vitaal” affirmatie herhalen? 5-10 keer per dag gedurende 30 dagen of 100 dagen of misschien wel 1000 dagen, zoals bij mantra’s?

Nee, het is een misvatting dat alleen affirmaties je helpen.

Als je negatieve kernovertuiging “Ik ben niet goed genoeg” is, helpt het affirmeren van “Ik ben goed genoeg” niet echt. Het is een druppel op een gloeiende plaat. Je negatieve kernovertuigingen zijn in je jeugd ontstaan en je hebt dat vele jarenlang gelooft en intern zelfs bevestigt door met die bril op jezelf te be- en veroordelen. Waarschijnlijk voor vele 10 duizenden keren, dan helpt een paar positieve affirmaties per dag niet echt. Je kan je wel wat beter voelen op het moment van uitspreken van die affirmatie en je doet tenminste iets. Maar je komt hierdoor niet in actie om echte veranderingen te realiseren en te bestendingen.

Er zijn nog twee andere problemen met een affirmatie als bijvoorbeeld “Ik ben slank en vitaal”. Als je die vaak uitspreekt wordt je weliswaar op bewust niveau erg goed in het uitspreken van “Ik ben slank en vitaal”. Echter je onbewuste heeft hier grote moeite mee, omdat het nog niet waar is en niet in lijn met je onbewuste identiteit, wie je volgens je onbewuste bent. Je bent hier nog niet congruent op, waardoor er een intern conflict ontstaat of wordt versterkt.

En daarom wordt deze boodschap verworpen en zal je geen goede acties nemen om je wensen uit die affirmatie te realiseren. Het voelt alsof je telkens faalt. Ten tweede zal een interne stem tegen je zeggen: “Je bent nog blind ook, kijk eens in de spiegel.” Dit is best confronterend.

Veel affirmaties resulteren in een interne bevestiging van dat wat je juist niet wilt. Want als je al slank en vitaal bent, dan heb je geen behoefte om te gaan affirmeren “Ik ben slank en vitaal”, toch? Daardoor bevestigen veel affirmaties onbewust het tekort. En ook al je oude negatieve gedachten en oude gewoontes gedurende de dag ontkrachten vaak een positieve ontwikkeling.

Een mooier alternatief voor affirmaties zijn transformaties. Transformaties zijn positieve suggesties en instructies die je bewuste en onbewuste mind trainen om samen te werken om datgene te bereiken en te behouden wat je werkelijk wilt. Ze bevatten geen onware elementen en lossen een intern conflict juist op in plaats van het te creëren of te versterken zoals een affirmatie kan doen.

Een voorbeeld van een krachtige transformatie is: “Het lukt me meer en meer om slanker te worden en slank te blijven door meer naar mijn lichaamswijsheid te luisteren”. Deze transformaties hebben geen absoluut eindpunt en geven meer het proces aan. Deze transformaties worden door je onbewuste mind geaccepteerd en je krachtige brein zal je helpen om deze transformaties te realiseren.

Maak je eigen transformaties. En herhaal deze transformaties regelmatig, zodat ze op een dieper niveau hun werk kunnen doen. En gebruik ze ook als krachtig tegengif tegen je negatieve gedachten en negatieve zelfbeeld, die je mogelijk jarenlang hebt gehad. Neem je eigen transformaties daarom op en luister naar die opnames zo vaak mogelijk.

Welke affirmaties of transformaties gebruik jij? Wil je die delen? Fijn als je hieronder jouw reactie plaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *